www.logassociation.org

Världsomspännande timringsorganisation bildad 1974 i nordamerika. Massor med länkar till tillverkare mm. 

www.ballanmackie.com

B Allan Mackie. En legend inom nordamerikansk timring. Har sedan 70-talet lärt ut timringsteknik och ekologiskt tänkande i nordamerika och många andra delar av Europa och Asien. Har skrivit flera böcker av vilka kan nämnas Building with logs, The owner built log house och Notches of all kinds. Allan har idag uppnått en ansenlig ålder då han är född 1925 och är av naturliga skäl inte lika aktiv längre. Hans böcker rekommenderas varmt för alla intresserade av att bygga sig ett eget timmerhus. Dom hittas troligtvis på amazon via nätet.

www.logworks.ca

Kanadensisk timmerhusbyggare som var värdföretag för kursen jag deltog i 2007. John Boys som driver firman är förutom en mycket duktig timmerman också uppfinnare av riggar som kan användas som hjälpmedel vid såg och borr-arbeten. John skriver också en blogg om modernt träbyggande http://logsdogsandgod.blogspot.ca/

www.daizen.com

Kanadensisk/Japansk timmerhusbyggare som var en av lärarna på kursen i Kanada 2007. Har hjälpt Allan Mackie att driva sin timringsskola i många år. Dai har en bakgrund som traditionell timmerhusbyggare med mycket influeser av japansk teknik. Idag driver han daizen log tech som bygger ramverkskonstruktioner i trä med hjälp av datorstyrd tillverkning.

 

www.logbuildingtools.ca

Här finns de flesta verktyg som kan behövas vid rundtimmerhustillverkning. Från handhållna skär och huggverktyg till större maskiner. Firman finns i Kanada och fraktkostnader tillkommer. Många av dessa verktyg hittas inte så lätt i Sverige. Har själv handlat ett par gånger och blivit mycket nöjd, framförallt med de rejäla vändhakarna som kallas peavies. Dessa slår vanliga huggarhakar med hästlängder när det gäller att hantera grovt rundtimmer.

www.logbuilding.org

Rober W Chambers. Nordamerikansk timmerman. Skrivit boken Log Construction Manual. Hemsida med intressant material att ladda hem gratis. Säljer kurser, verktyg och DVD mm. Håller timringskurser på Nya Zeeland och i Ryssland. Har en mycket noggrann och vetenskaplig approach i sitt lärande och har tagit fram flera egna metoder för att kontrollera och effektivisera timring.

 

Länkar till samarbetande timmermän i södra Sverige:

Erik Hjärtfors www.lovsjologhouse.se

 

www.traguiden.se

Mycket intressant information om trä och förslag på konstruktionslösningar på golv och tak mm.